Slzy, vztek a agresivita. 5 tipů, jak pomoc dětem zvládnout stres?

Stres je reakce organismu proti vnějším faktorům, které způsobují nadměrnou zátěž. Stres se ale bohužel nevyhýbá ani dětem. Proč se objevuje a jak ho řešit?

Co je vlastně stres? Jde o reakci organismu proti vnějším faktorům, které způsobují nadměrnou zátěž. Organismus se tak vychyluje z vnitřní rovnováhy – vyplavují se stresové hormony kortizol a adrenalin.

Jakmile tělem dlouhodobě kolují stresové hormony, má to negativní a dokonce degenerativní vliv na organismus, což může způsobit různá onemocnění. Stres se ale bohužel nevyhýbá ani dětem.

Jak se projevuje stres u dětí

U dětí je jeden zásadní problém – dítě nedokáže popsat problém, který pociťuje, protože většinou nezná ta správná slova. Dospělý je schopen popsat svůj stav a díky tomu s ním dokáže také adekvátně pracovat. „Děti bohužel ještě nerozumí svým potřebám tak jako dospělí, proto je důležité nedívat se na problém a jeho řešení z pohledu rodiče či společnosti. Dítě potřebuje hlavně porozumění, laskavost a vysvětlení,“ radí Mgr. Václav Matuška.

Těžko rozpoznatelné, zvláště u hodně malých dětí, je pochopení, že jsou skutečně ve stresu. Proto je třeba zpozornět u určitých příznaků, které mohou stres provázet. Nezvládnutý a nevyřešený stres může mít vážné dopady na psychické zdraví dítěte v pozdějším věku i v dospělosti. A nejde jen o krajní případy, jsou jsou deprese, agrese, sebepoškozování, poruchy příjmu potravy nebo užívání návykových látek.

Stres nemá vliv pouze na psychiku. Projevuje se i příznaky fyzickými. Objevit se mohou bolesti hlavy, zažívací problémy, kožní choroby a další neduhy a nemoci, které život zrovna nezpříjemňují.

Z dlouhodobého stresu není nadšen ani imunitní systém. Nefunguje kvůli němu tak, jak by měl.

Nejčastější projevy stresu u dětí:

  • Slzy. Pláč je jasný ukazatel kdejakého dětského diskomfortu. Stres nevyjímaje. Vystresované děti jsou velmi plačtivé. Pokud se vám zdá, že je slz skutečně příliš, poslechněte svůj instinkt. Třeba za to může stres.
  • Vztek a agresivita. Malý raubíř, který je opravdu takovým pidi agresorem, by měl vyvolat váš zájem. Zpozorněte a zamyslete se, jestli tohle není způsob, jak ventiluje stres.
  • Potíže s jídlem. To známe i my, dospělí. Buď se nám stáhne žaludek a nic nepozřeme, nebo „jíme, jak protržení“. Pokud pozorujete změnu ve stravovacích návycích dítěte, zamyslete se, jestli nemůže být příčinou stres.
  • Problémy se spánkem. Nespavost, noční běsy, noční můry… I tohle se týká také dospělých. Opět platí, že pozorujete-li změnu, je čas zpozornět a položit si otázku, zda je dítě v psychické pohodě.
  • Zatajování dechu. To je jedna z věcí, kterou někteří odborníci také udávají jako příznak stresu. Některé děti dokážou dech zatajovat tak dlouho, až modrají. Proč? Důvod je jednoduchý. Stresem frustrované dítě se podvědomě snaží na sebe upozornit.

Pokud jsou problémy vašeho dítěte závažnější a přetrvávají, je vhodné konzultovat vše u pediatra či jiného odborníka, aby byla včas odhalena případná závažnější příčina problému.

5 tipů, jak pracovat se stresem u dětí

Léčbu dlouhodobého stresu je lepší vždy konzultovat s odborníkem, ale i doma můžeme přispět k milejšímu a příjemnějšímu prostředí. „Představte si a přiznejte vlastní pocity při stresu a vzpomeňte si, co pomáhá vám. Lepší je nedávat rady a nekritizovat, ale být tu pro dítě. S klidem a laskavostí,“ vysvětluje psychoterapeut Mgr. Václav Matuška.

Máme pro vás 6 tipů, jak pracovat se stresem u malých dětí.

  1. Pohyb. Vezměte děti do přírody, užijte si společný aktivní čas. Nedostatek pohybu u dětí se řeší pořád… Honěná, vybíjená, kopaná. Lezte třeba po stromech, dělejte na louce stojky a kotrmelce, plavte. Boj proti stresu může být zábavný.
  2. Dotek. Ten je léčivý, to je známá věc. Nezapomínejte děti dostatečně „ňuchňat“ a mazlit. Jasně, přijde doba, kdy vám syn řekne: „Mami, nech toho! Uvidí mě kluci ze třídy.“ Ale dokud dítě doteky přijímá, nešetřete jimi. I tak totiž proti dětskému stresu bojujete.
  3. Smích. Někdo říká, že to je orgasmus duše. Je hojivý, osvobozující, antistresový. Smích je protijed stresu – i díky němu se vyplavují do těla hormony, ale tentokrát je jejich vliv příznivý.
  4. Zvířátka. Ne nadarmo jsou zvána k léčbě různých psychických nemocí a neduhů. Canisterapie je prověřená metoda. Nemusíte ale doma mít speciálně vycvičeného pejska nebo snad dokonce kobylku. Jakýkoliv domácí mazlíček pomáhá vašemu dítěti snižovat míru stresu. Jestli se na kočku nebo pejska necítíte, zkuste pro začátek třeba křečka nebo morče.
  5. Svoboda. Dejte jim možnost volby v tom, jak chtějí trávit svůj volný čas, a pokuste se je podpořit v dané činnosti. Pokud chce dítě jen sedět u počítače, nenechte ho tam ale sedět celý den. Myslíme to spíše tak, že nucení do kroužků a aktivit není dobré pro psychiku dítěte. Že už jste zaplatili výtvarku a dcera chce chodit na balet? Zkuste si říci, že přijdou lidé o víc. Balet je fajn a dcera bude šťastná.

Co dělat, když dítě nespí

Potíže se spánkem u dětí jsou frustrující i pro rodiče. Projevuje-li se stres dítěte problémy se spánkem, je to opravdu velký zásah do života celé rodiny. Dítě, které špatně spí, trpí na noční můry a noční běsy, paralyzuje i rodiče. Ani ti se dobře nevyspí. Přes den jsou pak podráždění, unavení a nevědomky tak mohou stres dítěti ještě prohlubovat. Fungování rodiny se tak dostává do začarovaného kruhu, ze kterého chcete rozhodně ven.

  • Pochvalte dítě a vyjádřete mu podporu a lásku. V dnešní době je více než kdy jindy důležité dítě podporovat a vytvářet mu stabilní a chápající zázemí, komunikovat s ním a sdílet jeho starosti a obavy z běžného dne. Mít přehled o tom, co dítě řeší a co jej trápí. „Proti stresu pomáhá naplňovat děti nadějnými a podpůrnými a vřelými emocemi,“ říká psychoterapeut.
  • Pravidelný rituál před spaním. Čtení pohádek, zpívání ukolébavek, hlazení, mazlení – možností je celá řada. Vytvořte návyk, který bude vyhovovat vám i dítěti. Pravidelný režim pomůže s usínáním a jakmile si na něj děcko zvykne, bude vědět, že s pohádkou přichází čas spát.
  • Zklidnění a příprava na usnutí. Nenechávejte své dítě před spaním koukat do obrazovek. Umělé osvětlení může zpomalit nárůst hladiny hormonu spánku melatoninu, který přirozeně narůstá s ubývajícím světlem. Může to být jedna z příčin, proč dítě déle usíná, budí se a má noční můry. Zkuste na pár dní tenhle zvyk před spaním vynechat a uvidíte.
  • Zkuste byliny. „Bylinné léky mají výhodu, že jsou netoxické, mohou se podávat dětem různého věku, což vám poradí i v lékárně. Navíc nemají žádné neznámé nežádoucí účinky,“ vysvětluje psychoterapeut Mgr. Václav Matuška. Mezi základní bylinky na nespavost kojenců a batolat patří heřmánek pravý. Je znám jako lék na potíže při prořezávání zubů, ale je to i lék na přemíru vzrušení, kdy se miminka nedovedou uvolnit z mnoha vzrušujících událostí, které se přes den udály. Vyzkoušet ale můžete i vícesložkové bylinkové čaje či sirupy na zklidnění, stres a úzkost.
  • Aromaterapie a masáž pro miminko. Vyzkoušejte voňavou aromaterapii na uklidnění. Nejvhodnější esence jsou levandule a kokos, které můžete použít k masáži či do aromalampy. Co se masáže týče, efektivní je masáž chodidel. Pomůže to k uvolnění, vzájemné blízkosti a uklidnění před spaním.

Co může způsobit stres

Věta „jsem ve strašném stresu“ už bývá skoro klišé. Stres se tak nějak stal běžnou součástí našich životů. Patří to k naší trochu uspěchané době. Pro dospělé je největší stres rozchod, rozvod s partnerem, nemoc, potíže v práci, ztráta zaměstnání nebo smrt blízké osoby.

Co nejčastěji způsobuje stres u dětí?

  • rozvod rodičů
  • dlouhodobé hádky rodičů
  • úmrtí v rodině
  • zneužívání
  • problémy ve škole a školce (například šikana, změna školy, učitele a podobně)
  • přehnaná očekávání a nároky rodičů
  • narození sourozence

Jak zvládat stres s dětmi

Najdete svůj způsob boje proti stresu v 5 základních bodech:

  1. Vypnout. Zkuste myslet na něco jiného. Pojmenujte své myšlenky, a tím je „vypínejte“.
  2. Ventilujte svůj stres. Povídáme, svěřujeme se, sdílíme.
  3. Myšlenková relaxace. Různé meditační techniky, pro zkušenější třeba imaginace.
  4. Hudba. Relaxační hudba dokáže mysl skvěle uvolnit.
  5. Pohyb. Prostě to vyběháte, vyskáčete, vyplavete? I to je cesta.

Originální článek: https://www.emimino.cz/encyklopedie/stres-u-deti-a-jak-s-nim-bojovat

Souhlasím se vším